Gebze Kadın Platformu'ndan GTÜ Önünde Basın Açıklaması: "Kadın Cinayetleri Politiktir''
Gebz Kadın Platformu üyeleri, Gebze Teknik Üniversitesi (GTÜ) önünde bir araya gelerek kadın cinayetlerine karşı tepkilerini dile getiren ayrıntılı bir basın açıklaması yaptı. 'Kadın Cinayetleri Politiktir ve Çözümü Bellidir' başlığıyla yapılan açıklamada, kadın cinayetlerinin siyasi iktidarın politikaları sebebiyle arttığı, iktidarın toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamada yetersiz kaldığı vurgulandı.
Platform üyeleri, 2002 yılından bu yana AK Parti’nin iktidarda olduğu dönemde yaklaşık 7000 kadının cinayete kurban gittiğini ifade ederek, iktidarın kadın cinayetlerini görmezden geldiğini öne sürdü. Yapılan açıklamada, “Adalet, İçişleri ve Aile Bakanlığı yetkilileri, işlenen her kadın cinayetinden sonra sadece konuşuyor, ancak bu cinayetlerin durdurulması için ciddi bir adım atmıyorlar. Kadın cinayetleri politiktir çünkü bu cinayetler kadını toplumsal yaşamdan dışlamayı hedefleyen, anti-laik bir anlayışın ürünü olan siyasi iktidarın sonucudur,” denildi. Basın açıklamasına CHP Gebze ilçe Başkanı Gökhan Orhan ile CHP Çayırova ilçe başkanı Binali Enis'te katıldı.
"Laiklik, Kadınların Can Simididir"
Açıklamada, kadınların yaşam haklarının ancak laiklik temelli bir toplum yapısıyla korunabileceği belirtildi. Platform, laikliğin kadınların can simidi olduğunu vurgulayarak, Anayasa’nın ilk dört maddesini tartışmaya açarak toplumun nabzını kontrol etmeye çalışan iktidarın laiklik karşıtı politikalarının kadın düşmanlığını körüklediğini savundu. "Laikliğe düşman bir birey, kadına da düşmandır. Laikliğe düşman bir siyasi iktidar, kadın cinayetlerini önlemekten ziyade bu cinayetlerin üstünü örtmeye çalışır," denilen açıklamada, kadın cinayetlerini durdurmanın yolunun bu politikalara son vermek olduğu ifade edildi.
"Kadınlar, İstanbul Sözleşmesi’nin İptali ile Korunmasız Kaldı"
Platform üyeleri, İstanbul Sözleşmesi’nden çıkılması ve 6284 sayılı Kadına Şiddetin Önlenmesi Yasası'nın etkin bir şekilde uygulanmaması sebebiyle kadınların daha da korunmasız kaldığını ifade etti. Kadın Bakanlığı yerine Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın kurulmasıyla kadınların aile içi bir rol ile sınırlandırıldığını belirten açıklamada, "Kadının doğum yapan bir birey olarak tanımlanması, cezalarda iyi hal indirimleri uygulanması, tarikat ve cemaatlere yol açılması gibi politikalar kadınları ikinci sınıf vatandaş konumuna mahkum ediyor. Kadınlar bu ortamda özgürce yaşayamazlar," denildi.
"Taciz Olayları, Üniversitedeki Güvenlik Önlemlerini Sorgulatıyor"
Gebze Kadın Platformu, açıklamasında Gebze Teknik Üniversitesi'nde yaşandığı iddia edilen taciz olaylarına da dikkat çekti. GTÜ’de okuyan kadın öğrencilerin kampüste güvenlik konusunda uzun süredir endişe duyduğu belirtilen açıklamada, bazı güvenlik görevlilerinin kadın öğrencilere rahatsız edici şekilde yaklaştıkları iddiasının araştırılmasını talep ettiler.
Platform, GTÜ Güvenlik Müdürü Fikret Günen’in güvenlik personeline gönderdiği “Kadın öğrencilere yönelik şikayetlerin arttığını, öğrencilere gel çay iç, kahve iç, nerelerdesin, numaranı verir misin gibi mesajlar atılmaması” yönündeki mesajının tüm güvenlik personelini töhmet altında bıraktığını belirterek, üniversite yönetiminden bu konuda şeffaf bir soruşturma başlatılmasını istedi.
Açıklamada, geçmişte yaşandığı iddia edilen diğer olaylar hakkında da bilgi verildi. Bir öğretim elemanının, kadın öğrencilere tacizde bulunduğu yönünde şikayetler olduğu ve bir yaz okulu ihalesini alan kişinin kadın öğrencilere yönelik rahatsız edici davranışlarda bulunduğu iddiasıyla ilgili olarak üniversite yönetiminden daha fazla adım atması beklendiği ifade edildi. Platform, bu kişi hakkında üniversite tarafından işlem yapılmadığı, güçlü siyasi bağlantıları sayesinde olayların örtbas edildiğini öne sürdü.
"Kadın Cinayetleri Sadece İktidarın Sorumluluğu Değil, Üniversiteler de Görevini Yapmalı"
Gebze Kadın Platformu açıklamasında, “AKP kadın cinayetlerini önlemiyor, en azından GTÜ kendi kamusal görevini yerine getirerek üniversitedeki taciz olaylarını önlesin. Kadınlar kendilerini korurlar, siz kadınlara engel olmayın yeter,” ifadeleriyle, kadınların toplumda eşit ve güvenli bir ortamda yaşayabilmesi için üniversitelerin de sorumluluk alması gerektiğini vurguladı.
Son olarak platform, kadınların sınıfsız ve sömürüsüz bir ülkede, eşit, özgür ve laik bir toplumda yaşamalarının temel hak olduğunu belirterek, AK Parti hükümetinin kadın cinayetlerini ve kadına yönelik şiddeti önleme konusunda yetersiz kaldığını, çözümün ancak bu politikaların son bulmasıyla mümkün olduğunu kamuoyuna duyurdu.